onsdag 19. oktober 2016

Biografi om Thor Heyerdahl

Thor Heyerdahl ble født i Larvik I 1914. Han hadde interesse for zoologi og antropologi.
Han hadde tidlig interesse for eksotiske steder. Han skulle bli oppdagelsesreisende.
Bilderesultat for thor heyerdahl

























Thor sin første ekspedisjon var sammen med kona Liv til Fatu Hiva i Polynesia i 19 37 til 1938.
Hans mål var å forlate sivilisasjonen for å live i pakt med naturen og undersøke hvordan dyrearter kunne ha nødd en øde stillehavsøy.
Bilderesultat for thor heyerdahl









Thor kom tilbake fra Polynesia og begynte å studere hvordan fortidens primitive sjøfarer kunne ha seilt over havet i åpne fartøy. i 1939 reiste han til Britisk Columbia.
han lærte om indianere på nordvestkysten og deres kultur. der bodde han sammen med indianerne.

fredag 7. oktober 2016

Forbrukersamfunnet og velferdssamfunnet

 Alle mennesker må ha et sted å bo og alle mennesker trenger klær, sko og nok mat og andre ting.
Velferdssamfunnet hjelper oss med det . I forbrukersamfunn er kjøper vi noen ting som for eksempel klær og mat. Denne teksten skal fortelle forbrukersamfunnet og velferdssamfunnet.




Bilderesultat for shopping

















 



Jeg er en forbruker fordi jeg kjøper varer og tjenester. Et forbrukersamfunn er et samfunn der folk synes det er viktig å bruke penger på varer og tjenester. I  et forbrukersamfunn kjøper vi noen ting vi ikke trenger. Vi kaster mange ting som ikke er ødelagt. Vi kaster ikke mange ting som ikke er ødelagt fordi det er ikke bra.




Vi er  kritiske til forbrukersamfunnet fordi vi bruker mye tid på å kjøpe hele tiden. Vi mener at vi bruker for mye tid og penger på å kjøpe mange ting hver dag. Vi mener også det er ikke bra for naturen for vi kjøper varer som vi ikke trenger og kaster så mye alltid. Det er ikke bra for naturen fordi det blir mye avfall og forurensing, og naturressurser forsvinner.




I et velferdssamfunn skal staten passe på at alle mennesker har de nødvendige ting for å leve. Alle mennesker må ha et sted å bo, og alle mennesker trenger klær, sko og nok mat og andre ting. Velferdssamfunnet har gratis skole og helsehjelp. I Norge har vi nesten ingen hjemløse mennesker. Stortinget har bestemt at alle mennesker i Norge må ha et sted å bo, nok mat og klær.


Hvis vi mangler et sted å bo, klær og mat, får vi hjelp av kommunen eller staten. Det er staten og kommunen ansvar å hjelpe alle mennesker som trenger slik hjelp. Norge er et velferdssamfunn fordi skole og sykehus er gratis. Mange andre land har ikke det.









I kirke

Noen kristne faster frem mot påske. De faster i 40 dager og lever et enklere liv.
Hva betyr det for Lily og søstrene? De får ikke bruke sosiale medier eller internett.
De må være mer sammen og bruker mer tid til å snakke med hverandre og spille spill.

torsdag 22. september 2016

Høsten i Norge



Høsten kommer mellom sommer og vinter er en årstid i månedene september, oktober og november . Vi merker at høsten kommer fordi det stadig mørkere og kadere ute og bladene skifter farge fra grønne til gule, oransje og røde . Denne årstiden har mye fint ved seg . Det er mye mat og drikke som vi forbinder med høsten. det er mange ting man gjør som er koselig å gjøre hjmme når været ute skifter fra sommervær til høstvær. Denne teksten skal fortelle om høst i Norge.

Image result for høsten i norge



















Mange gleder seg til høsten kommer fordi deter mye god mat vi kan spise.
I skogen finner og plukker vi mye sopp. Sopp er ordentlig høstmat og det passer veldig bra å spise med lammekjøtt. Alle lammene er oppe på fjellet hele sommeren. Når høsten kommer, henter de lammene ned . Lammene er blitt store og tjukke. Vi slakter lam og spiser godt kjøtt. Det er swsong for fruktog grønnsaker i Norge om høsten. Vi dyrker poteter,epler, gulerøtter, plommer og brokkoli som vi høster inn om høsten.






Det er kaldt vær i Norge om høsten. Høstvær er ordentlig ruskevær. Sommeren forsvinner litt etter litt. Høsten er kaldere og mørkere enn sommeren . Om  høsten regner og blåser det mye. Bladene er gule, oransje og røde, og faller av trærne. Det skjer av seg selv, men den sterke vinden hjelper til.










Om høsten er det kaldere og mørkere og det er ikke så lett å gå ut. Nordmenn er mye inne. De koser seg med kakao og ei god bok. De ser på film eller går på konserter. Når høsten kommer bruker vi mye varme klær. Vi bruker ei god og varm jakke, gode sko og ei lue for å beskytte mot den kalde vinden og ikke bli syk.





Om høsten er det fint og fargerikt. Den forteller oss at det snart kommer vinter. mange liker høsten på grunn av den gode maten og alt det koselige vi gjør. Andre liker ikke høsten fordi deter dårlig værog mye vind og regn. Om høsten er det både bra og dårlig. Det viktigste er å begynne med varme klær fordi det er høst og vi må være klar for vinteren og unnga sykdommer.






Høsteni Norge



Høsten kommer mellom sommer og vinter er en årstid i månedene september, oktober og november . Vi merker at høsten kommer fordi det stadig mørkere og kadere ute og bladene skifter farge fra grønne til gule, oransje og røde . Denne årstiden har mye fint ved seg . Det er mye mat og drikke som vi forbinder med høsten. det er mange ting man gjør som er koselig å gjøre hjmme når været ute skifter fra sommervær til høstvær. Denne teksten skal fortelle om høst i Norge.

Image result for høsten i norge



















Mange gleder seg til høsten kommer fordi deter mye god mat vi kan spise.
I skogen finner og plukker vi mye sopp. Sopp er ordentlig høstmat og det passer veldig bra å spise med lammekjøtt. Alle lammene er oppe på fjellet hele sommeren. Når høsten kommer, henter de lammene ned . Lammene er blitt store og tjukke. Vi slakter lam og spiser godt kjøtt. Det er swsong for fruktog grønnsaker i Norge om høsten . Vi dyrker poteter,epler, gulerøtter, plommer og brokkoli som vi høster inn om høsten.

Bilderesultat for sopp


Det er kaldt vær i Norge om høsten. Høstvær er ordentlig ruskevær. Sommeren forsvinner litt etter litt. Høsten er kaldere og mørkere enn sommeren . Om  høsten regner og blåser det mye. Bladene er gule, oransje og røde, og faller av træ

onsdag 21. september 2016

Høsten i Norge

Bilderesultat for høsten i norgeHøsten kommer mellom sommer og vinter og re en årstid i månedene september, oktober og november. Vi merker at høsten kommer fordi det blir stadig mørkere og kaldere ute og bladene skifter farge fra grønne til gule, oransje og røde. Denne årstiden har mye fint ved seg. Det er mye mat og drikke som vi forbinder med høsten. Det er mange ting man gjør som er koselig å gjøre hjemme når været ute skifter fra sommervær til høstvær. Denne teksten skal
fortelle om høst i Norge.


Mange gleder seg til høsten kommer fordi det er mye god mat vi kan spise. I skogen finner og plukker vi mye sopp. Sopp er ordentlig høstmat og det passer veldig bra å spise med lammekjøtt. Alle lammene er oppe på fjellet hele sommeren. Når høsten kommer, henter de lammene ned. Lammene er blitt store og tjukke. Vi  slakter lan og spiser godt kjøtt. Det er sesong for frukt og grønnsaker i Norge om høsten. Vi dyrker poteter, epler, gulerøtter, plommer og brokkoli som vi høster inn om høsten. 

torsdag 16. juni 2016

Min sommerfeie

Jeg har sommerferie i cirka bare fem uker fordi jeg har intro.


Jeg har sendt søknad om sommerjobb. Kanskje jeg  finner sommerjobb og jeg må jobbe.
Fordi jeg trenger penger. Hvis jeg ikke finner jobb så skal jeg reise til søstera mi. Da må jeg ta båt.
Hun bor i Årdal med mannen og barna. De er en god familie. De har tre jenter og en gutt.


Jeg skal gjøre mange ting i Årdal med familien til søstera mi. Vi skal  spille fotball, bade, gå tur, gå på kino, og gå i kirke samme med familien til søstera mi.






Jeg skal reise til Kjerag på lørdag over i morgen med norske familien og med venner.
Jeg gleder meg å se Kjerag fordi jeg har ikke vært der før.

Beveren

Bever er et dyr som er den største gnageren i Norge. Den lever i vann.


Beveren er cirka 75 til 100 cm lang. Beveren har en lang hele som er cirka 30 til 35 cm lang. Den veier cirka 18 til 30 kilo. pelsen til beveren er grå og svartbrun. Beveren har små øyne og ører. Den har  svømmehud mellom tærne. Den har også en flat og muskuløs hale. I overkjeven har beveren to store gnagertenner. Disse  bruker beveren til å spise/ gnage trestammer. Beveren re flink å svømme. Beveren spiser bark, kvister, løv og planter.






Beveren liver over nord -Europa. Beveren lever ved vann og elever i nærheter av

onsdag 8. juni 2016

Hvor bor jeg

Jeg heter  Semere  Tesfay. Og jeg kommer fra Eritrea.
Jeg kom til Norge i 2014 først bodde jeg i  Musbu
Etter to måne jeg kom til Sandnes mottak bodde jeg åtte måneden.
Etter åtte måneden gikk jeg til Hommersåk.
Nå bor jeg på Hommersåk.
Jeg bor med to venner. De heter Filmon, Rezene og meg.
De er veldig snille gutter

torsdag 19. mai 2016

Min 17. mai-feiring

Min 17. mai-feiring


På 17. mai våknet jeg klokka 9:00 jeg dusje og kledde dress på meg.
Først gikk jeg til folketoget med vennene mine.
Jeg så mange ting. Det var veldig kjekk dag.
Etterpå gikk jeg til den norske familien med vennene mine.
Vi grillet og spiste mase kake, kylling, polsen og forskjellig mat.
Vi drakk kafe, te, Coca cola, og forskjellig brus. Det var veldig kjekt og gøy med den norske familien. Etterpå gikk jeg hjem slapper av på sofa og så på tv.   
 

torsdag 28. april 2016

Min hverdag.

Min hverdag


Jeg går på skole hverdag. Jeg lærer fire fag,  norsk, matematikk, naturfag, samfunnsfag, og engelsk.
Jeg slutter på skolen klokka kvart på to. Jeg går til hjemme mitt og jeg lager mat for å spise og slappe av litt. Jeg spiller fotball med venner og det er  gøy å  spille fotball med venner. Jeg gjør ofte lekser og ser på netFlix. Til middag spiser jeg ofte lasagne og pizza.

torsdag 31. mars 2016

Skitur


Jeg var på skitur med noen venner i Sirdalen. Vi reiste på søndags kveld.  En av vennene mine kjørte bil og etter cirka to timer kjøring var vi fremme på hytta i Sirdalen. Vi gikk på ski mandag etter frokost. Det var vanskelig. Vi falte gange ganger vi kunne ikke stoppe første dag men vi var litt bedre fra tirsdag.    

torsdag 17. mars 2016

Påske

Påske er en kristen høytid


Påsken handler om at Jesus døde og sto opp igjen.
Derfor går mangefolk i kirken og ber. Noen mennesker faster i påsken. Jesus døde på korset
på lang fredag. Jesus sto opp igjen på 1. Påskedag. Disse dagen er butikkene stengt.

   I påsken spiser vi sjokolade, lam, vafler, brus, egg, appelsin, kake, kylling, pølser og vi griller.

I ferien går vi på ski, kino, fjellet, svømme fotball og mange mennesker reiser. 

onsdag 16. mars 2016

påske

Påske er en kristen høytid.
Påsken feires til minne om at Jesus døde og ble levende igjen.
Det var i Jerusalem i Israel for snart 2000 år siden.
Påske feires i alle kristne land i verden.
feiringen er litt forskjellig.
Kikene har guds-tjenester, og for mange kristne er påsken den største høy-tiden.
Noen mennesker ser på påske som en feste.




NÅR ER PÅSKE?
Påske er i mars eller april.
Den er ikke på samme tid hvert år.

torsdag 25. februar 2016

kvadrat                                                                                                                                                      trekant
                                                                  
                                            Rettvinklet trekant                                                                               Rektangel

torsdag 11. februar 2016

Lillebror og storesøster

Denne fortelling handler om lillebror og storesøster.
Lillebror  er en urolig gutt og bråker alltid.
hun klarer nesten ikke å sitt stille.






PROBLEM
Han gjør mange problem.
 Nesten alltid kaster han mat og melk på gulvet.
Han snakker mye og knuser glass og tallerken.
Noen ganger søler han på klærne sine.




REAKSJON
 Foreldre blir lei seg og sinte på lillebror.




LØSNING


De bestemmer at han ikke får leke og ikke får spile alene  foreldrene forteller.
Lillebror hva han skal gjøre hele tiden.






PROBLEM
Lillebror begynner er gråte og blir ende mer urolig storesøster kommer og ser ham.
Han gir lillebror er klem og trøster ham.




REAKSJON
Mor og far blir triste og seg. 

torsdag 4. februar 2016

Mobbing

Mobbing betyr at noen mennesker slår eller sier ekle og stygge ting til et annet menneske.
Mobbing er også å baktale eller fryse ut noen.
En mobbing er en person som gjør dette.
Mobbing gjør det ikke bare en gang, men mange ganger. kanskje hver deg i mange måneder.




Gutter og jenter mobber ofte på forskjellig måte. Gutter slår og sparker, jenter baktaler og fryser ut.




Noen barn og ungdommer mobber andre på SMS eller Internett, for eksempel Facebook.
De skriver stygge ting til hverandre eller om hverandre.
Dette er også ulovlig. Noen foreldre har anmeldt  slik  mobbing til politiet.....

onsdag 20. januar 2016

EN NY START

Denne filmen handler om tre gutter fra Syria som flyttet til Norge.

Først reiste / flyktet de til Egypt. Der var de i tolv dager. Etterpå reiste de med båt til Hellas. Fra Hellas reiste de til Norge med tog.

Så flyttet de inn på asylmottak i Norge.
De bodde veldig trangt der. De sov tre personer på et rom.


Om vinteren begynte guttene på skolen.
Guttene likte godt skolen. De lærte norsk, engelsk, matematikk og naturfag. I friminuttet lekte guttene med andre barn.


MIN START

jeg kom til  Norge fra Eritrea i 2014.

Først reiste jeg til Etiopia. Så reiste jeg til Sudan, Libya Italia Danmark Sverge og Norge først jeg venter fra Valstad og jeg går til Sandnes mottak..........
 

torsdag 14. januar 2016

EN NY START

En ny start kan være at men flytter nytt år
Vi har sett dokumentaren" En ny start" fra NRK Super. den handler om tre gutter som fra Syria til Norge.
jeg opplevde en ny start da begynne i ny klasse eller på ny skole















































onsdag 6. januar 2016

Juleferien

Jule ferien er en viktig tradisjon for mange mennesker ikke bare i Norge men i mange land i verden. I  Norge er det veldig å feire julen sammen med familien.
Hoveddel. jeg feirer ikke jul mer jeg feirer Eid og del er mange lektetre mellom jul og Eid.